"Egy átlagos nő évente hétszer esik szerelembe, ebből hatszor cipőbe." (Kenneth Cole)

Női cipő

Ha cipő, akkor legyen bőrből készült! Mutatjuk, miért

2019. február 07. - Burkon.Média

Bocskor, saru, cipellők és papucsok – miből is készülhettek volna másból ezek a lábbeli, mint bőrből. A vargák és csizmadiák kedvelt alapanyaga volt a múltban, de ma sincs ez másképp cipészek körében sem.  

A bőr tehát a cipőkészítés egyik fő alapanyaga már több ezer éve. A legrégebbi bőrcipő időszámításunk előtt 3 ezer 500 évvel keletkezett, melyet korához képest kitűnő állapotban találtak meg a régészek egy Ázsiában található barlangban. Időtállósága tehát vitathatatlan eme nemes anyagnak.

Ma a bőr egy cipő esetében a felső kategóriát jelenti, hiszen léteznek olcsóbb, könnyebben előállítható anyagok, melyeket fel lehet használni a cipőkészítésben.

Az ára természetesen borsosabb a szintetikusan előállított anyagokéhoz képest, emiatt aztán sok vitát is gerjeszt a téma: megéri-e egy ilyen anyagot felhasználni, ha a töredékéből szintén hasonlóan jó termékek állítható elő?

Természetesen az is kérdéses, hogy az állati eredetű bőr felhasználása etikus-e.

A ma kapható szintetikus bőrök hasonló tulajdonságokkal rendelkeznek, mint a természetes társaik, ennek ellenére sokan állítják, hogy végső soron a naturális anyagok mégis csak jobbak, hisz számos kedvezőbb tulajdonsággal bírnak. Lássuk csak, melyek is lennének ezek!

A bőr cipők erősek. Amikor egy jó bőrből készült cipőd van, az első gondolatod, hogy nagyon vigyázol rá és megfelelően fogod majd ápolni. Ez alapvetően jó gondolat, de egy bőr cipő elképesztően flexibilis és strapabíró.

46934523_644222632661452_1362453647662642958_n.jpg

Anélkül veszi fel a lábad formáját, hogy a szerkezete gyengülne, illetve hosszútávon sem veszít a tartósságából és a jó tulajdonságaiból.

A bőrcipő egy tartós befektetés. Igaz, hogy az ára néha nagyságrendekkel magasabb, mint egy sima cipőé, de ilyenkor ne feledd, hogy ezt nem egy szezonra veszed. Egy bőrből készült darab nagyon sokáig a ruhatárad része marad majd.

A bőr egy további kedvező tulajdonsága a légáteresztés. Mondják, hogy egy bőrcipő lélegzik. Bármelyik cipő esetében a legkiábrándítóbb, ha beleizzad a lábunk. A bőr hatalmas előnye a természetes szellőzés, ami meggátolja a kellemetlen szagok kialakulását.

brogue_cipo_vasarlas_webaruhaz.jpg

Nem mellesleg könnyű tisztán tartani is. A cipőtisztítás igazi fájdalom lehet, ha nem egy olyan "igénytelen" anyaggal van dolgod, mint a bőr. Nincs másra szükséged, mint egy enyhe szappanos tisztítószerre és tiszta ruhára. Tisztítása havi egyszer ajánlott.

Ráadásul a bőr egy környezetbarát anyag. Igaz, hogy állati eredetű, ezért az állatvédők támadják is hevesen az előállítást. Másrészről viszont, ha belegondolsz, ehhez nem kell vegyszer, és egy nagyon hosszú távú alapanyagnak számít, ami kevésbé használódik, így jócskán csökkenti a környezeti terhelést.

Mindezeket szem előtt tartva tehát mind a lábunk kényelmének érdekében, mind ökológiai szempontok miatt érdemes valódi bőrből készült cipőt választanunk.

Ezt tennéd? Mutatunk pár nagyon jó tippet! KLIKK!



A bejegyzés trackback címe:

https://noicipo.blog.hu/api/trackback/id/tr5714613320

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása